Info om kaniner, köp, fakta och regler.

- Benbrott hos kaniner inträffar oftast av att människor tappar kaninen eller av någon olyckshändelse. Kontakta veterinären om kaninen börjar halta.
- Mask kan även en kanin få. Medicin finns att köpa på apoteket.
- Får kaninen kvalster, löss eller skabb finns det receptfria läkemedel hos apoteket. Hjälper inte dessa så kontakta veterinären.
- Snuva/förkylning får kaninen bland annat av damm, vitaminbrist, drag eller dålig skötsel. Du kan prova en huskur med att ställa buren på en torr plats och ge kaninen extra vitaminer. Hjälper inte detta kontakta veterinären.
- Kaninpest är också en hemsk sjukdom som kaniner kan insjukna i. Kaninen dör på några timmar i hemska plågor. Du kan vaccinera din kanin mot kaninpest. Rådfråga din veterinär.
- Coccidios är en vanlig kaninsjukdom. Kaninen blir lös i magen och det rinner ut något slemmigt i avföringen. Kaninen kan dö relativt fort av denna sjukdomen med kontakta din veterinär så kan du få medicin mot sjukdomen.
- Kaniner kan också få diarre och förstoppning. Det får kaninen ofta av felaktig mat. Diarre uppkommer ofta av foderbyte. Du kan prova att ta bort fodret och grönsakerna och ge kaninen hö och vatten. Ibland räcker detta och kaninen kan få vanligt kaninfoder efter ett par dagar.
- Om kaninen får en kal fläck mellan skulderbladen med vitaktig mjäll i kan kaninen ha mjällkvalster. Några kaniner får detta i samband med fällning. Prova att behandla med Tiguspray som du kan köpa på apoteket.
"Vänster öra
Alla ungar från avelskaniner märks i vänster öra med minst tre siffror. Märkningen sker med år, kull och ordningsnummer. Exempel 891 där 8 är innevarande års slutsiffra (2008), 9 är kullens nummer och till sist individnumret (i detta fallet 1). Man märker först hanar och sedan honor.
Höger öra
Varje kaninuppfödare som vill bedriva uppfödning av kaniner/avelsdjur och tänker märka kaninerna skall ha ett uppfödarnummer, som köps från stambokskontoret, Lars-Åke Asp, tel 0510-142 70. Uppfödarnumret på bilden ovan är A93. Det kostar 100 kronor. Pengar skall skickas in samtidigt som ansökningsblanketten (särskild blankett) om uppfödarnummer.
Märkningen sker med tre tecken. Kombinationen är bokstäver och siffror. Dessa finns att köpa på trycksakslagret, Ludvig Karlsson, tel 036-135 061.
OBS! Från den 1 januari 2009 får du inte längre själva öronmärka dina kaniner. Det ska i stället göras av veterinär."
Våra kaniner (förutom Toffifee som är född hos uppfödare) är inte märkta i öronen. Om du vill märka din kanin, eller om du funderar på att börja som uppfödare själv, bör du rådfråga veterinär och så fixar de märkningarna till dig.
Kort sammanfattat; vill du märka din kanin eller bara få råd rekommenderas det att gå till veterinär.
Stamtavlor
Enligt SKAF gäller dessa regler:
"Endast stamtavla med vattenstämpel och logga får användas. Stamtavlan skall omfatta minst två generationer, såväl på mors- som på farssidan, dvs sex förfäder.
Stamtavlor får endast utfärdas av personer som är medlemmar i Sveriges Kaninavels-föreningars Riksförbund. Uppfödaren är ansvarig för riktigheten av de uppgifter som anges på stamtavlan. Stamtavlorna utfärdas i ett original och en kopia med löpande nummer per kalenderår. Kopian arkiveras i fem (5) år av uppfödaren."
Eftersom Lövsångaregårdens inte är registrerade i Sveriges Kaninavels-föreningars Riksförbund, skickas inte någon Stamtavla med till köparen, mer än information om ursprung till köparen, eftersom vi inte får skicka med någon giltig stamtavla.
Utställning av kaniner
Kaninavelsföreningen, Sydsveriges smådjursvänner och smådjursklubben är de tre som sysslar med uställningar i Sverige.
På vissa utställningar krävs det tyvärr Stamtavla för att få delta korrekt. Dock krävs inte det på Sydsveriges smådjursvänners- och smådjursklubbens utställningar, vilket betyder att våra kaniner också kan ställas ut, utan några problem!
För att deltaga i någon av samtliga föreningars anordnade utställningar, bör ni läsa för mer information på diverse hemsidor. Där står regler, vilken typ av utställning, om du får deltaga med eller utan stamtavla, tid, plats, om du måste vara medlem för att delta och all information om utställningen.
Läs det mesta du behöver veta om uställningar här.
För att ställa ut din "vanliga" kanin, Sällskapskanin, kan du läsa om det här. Att ställa ut din sällskapskanin är väldigt roligt att göra med din kanin, då utställningen mer är på lek och bedöms på andra kriterier.
Läs om utställningsklasserna här.
Motionera med din kanin!
Kaninhoppning är en av de populäraste sporterna som du kan göra med din kanin. Öva med din kanin redan efter att den kan hoppa omkring och bli "vild", gärna innan 4 månaders ålder, då lär sig kaninen bäst. När du ska börja träna med din kanin är det viktigt att den är minst 4 månader gammal och helt frisk i kroppen. Alla kaninraser går bra att tävla med, även vildkaniner.
Läs det mesta om kaninhoppning här.
Krav för att du ska få köpa en kanin härifrån
- Din kanin måste ha tillgång till att vara ute.
- Din kanin måste få FRISK mat (ej gammalt hö, pellets, dammigt hö, pellets) helst runt 2 gånger om dagen.
- Din kanin måste ha tillgång till rent vatten, frisk mat och hö och gärna andra godsaker.
- Du får inte plåga din kanin, misshandel, dålig skötsel anmäls till Polis och Djurskyddslagen.
- Du får inte sälja vidare kaninen direkt, detta p.g.a det bästa för kaninen.
- Vi vill ha regelbunden kontakt (mail/vecka) med köparen och se hur det går för kaninen.
- Kaniner säljs INTE till barn, målsman måste vara med vid köp.
- Din bur måste vara större än 0,5kvadratmeter.
- Har du fler än en kanin, måste burarna vara separerade. Undantag om du köper syskon. Om det är två honor, kan de vara i samma bur. Två hanar ska INTE vara i samma bur, då den ene tar död på den andra när de är könsmogna (vid cirka 4 månaders ålder). En hona och en hane går bra om hanen är kastrerad.
- Inneburen bör städas minst 1 gång i veckan, gärna oftare. Hanars avföring luktar oftast mer än honornas.
- Ett tips! Vill du göra något kul med din kanin? Träna hoppning och arrangera en egen utställning!
2010-08-29 @ 14:24:23 Kommentera artiklen här! (0) kommentarer.

2010-08-29 @ 14:24:15 Kommentera artiklen här! (0) kommentarer.
Gästboken

2010-08-29 @ 14:22:28 Kommentera artiklen här! (0) kommentarer.
Utrustning





Upplösning: | 6,50 megapixlar |
---|---|
Kit objektivet: | 3.00x zoom 18-55mm (27-83mm-ekv.) |
Sökare: | Optisk |
LCD Storlek: | 2,5 tum |
ISO: | 200-3200 |
Slutartid: | 30-1/4000 |
Max Bländare: | 3,5 |
Mem Typ: | SD / SDHC |
Batteri: | Anpassad LiIon |
Mått: | 5,0 x 3,7 x 2,5 tum (126 x 94 x 64 mm) |
Vikt: | 26,0 oz (737 g) innehåller batterier |
2010-08-27 @ 22:00:20 Kommentera artiklen här! (0) kommentarer.
Galleri
2010-08-23 @ 20:29:28 Kommentera artiklen här! (1) kommentarer.
Våra kaniner



2010-08-23 @ 20:20:50 Kommentera artiklen här! (0) kommentarer.
Till salu

2010-08-23 @ 20:20:43 Kommentera artiklen här! (0) kommentarer.
testinlägg
2010-08-23 @ 20:20:36 Kommentera artiklen här! (0) kommentarer.
Aktuellt

2010-08-23 @ 20:20:28 Kommentera artiklen här! (0) kommentarer.
testinlägg
2010-08-23 @ 20:20:21 Kommentera artiklen här! (0) kommentarer.
testinlägg
2010-08-23 @ 20:18:13 Kommentera artiklen här! (0) kommentarer.